Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Saturday, March 07, 2015

Rezeki Allah Untuk Sahabat

Assalamualaikum.

2 hari lepas aku terima whatsapp daripada sahabat. Kami memang sering berhubung di wasap group. Tapi kali ni wasap personal.

Katanya stray cat yang selalu makan di luar rumah dia dah tak bole berjalan. Dia send gambar dan dari gambar tu bole di agak samada dilanggar atau dipukul. Sahabt bertanya di mana vets yang ada sebab di perumahan dia memang xde klinik haiwan. Malang skali kedua2 klinik di Sg Buloh tutup pada hari tersebut. Hajat dia nak bawak ke TTDI Jaya pulak tapi dengan hujan lebat dan dengan nak handle anak 4 orang dan masih ada yang baby beserta nak bawa kucing lagi. Sahabat aku tu tangguhkan niat dan berharap kucing tersebut bertahan.

Stray Cat lumpuh


Alhamdulillah kucing bertuah tu masih bertahan dan dapat di bawa ke klinik haiwan semalam. Doc suntik ubat saraf dan bagi ubat dan doc nasihatkan supaya dikurung selama 2 minggu supaya pergerakan terhad dan cepat sihat.

On the way ke Vets


Petang semalam sahabat wasap lagi katanya kesian dia tengok kucing tu habis basah badan dengan najis dan kencing sebab bila saraf lumpuh dia xleh kawal kencing berak. Dia tanya ada ke pampers kucing. Allahurabbi, mulia sungguh hatimu sahabat sebab sanggup treat kucing tu macam anak sendiri. Terus la aku teringat pada Iz Yahya yang turut ada kucing bernama 'kakak' yang mengalami nasib yang sama. Aku bgtau sahabat yang Iz guna pampers baby size paling kecil dan Iz potong sikit bahagian punggung supaya bole keluarkan ekor kucing tu. Sahabat kata nanti dia akan cuba.

Macam tajuk yg aku tulis tu Rezeki Allah untuk sahabat. Aku sebenarnya sangat2 terharu untuk orang macam sahabat aku tu yang tak bela kucing tapi sangat susah hati dan concern dengan keadaan kucing lumpuh tu. Sanggup bawa ke Vets dan beli sangkar semata2 doc suruh kurungkan dulu untuk tempoh sihat ni.

Perlu cage dulu


Percayalah bahawa setiap yang Allah hantar pada kita pasti ada hikmahnya. Semoga kalian sekeluarga dimurahkan rezeki dan mendapat rahmatNya.

P/s: Ramai lagi sebenarnya sahabat2 yang aku kenal di media sosial yg turut berhati mulia macam ni. Menyelamatkan stray cats, bottle feeding baby cat setiap 2 jam sbb masa jumpa kucing tu xde mak dah. Tapi bila berlaku dkt org yang 'dekat' dengan kita, perasaan tu lain dan sangat special sebab tu aku kongsikan di entry kali ni.

posted from Bloggeroid

Post a Comment