Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Sunday, April 20, 2014

Dugaan Ibu Baru

Biasanya artikel untuk ibu muda, tapi sebab ibu ni x muda, so ibu baru jelah kan =)  ecececeh

Daripada pengalaman kawan2 rasanya benda2 ni sering terjadi, tapi sebab aku ni selalu ambik mudah sebelum ni (honeymoon 6 tahun kot!) makanya bila jadi benda kecik je pun macam panik melampau dah.  Pastu sesikit nak stress #lempang44kalibaruberakal

- Hari ke6 baby Izz demam & jahitan ku terbukak (misi klinik kesihatan cek dan mintak aku follow up KK tapi aku refuse dan aku follow up ke GMC) Doc Hamiza kata sikit je, xde pape lah. Legaaa!

*kisahnya awal2 tu Izz asyik menangis, rupanya tak kenyang sbb susu badan time tu x byk.  Ntah2 dia sedut dpt 3-4 titis je.  Sian anak aku.  Konon xnak susahkan mama, menggendong la Izz tu nak bagi diam.  Gerak byk sgt tu yg terbukak jahitan.  Seminggu pertama, memang menguji mental dan fizikal.

- Hari ke10 Izz dah start jeluak.  Oh my!! Paniknya rasa.  Anak aku ni dah la kelaparan macam anak burung. Menganga 24 jam.  Tak bagi susu meraung setaman perumahan bole dengar.  Dah bagi susu jeluak pulak.  Even dah proper burp pun jeluak jugak baq ang!!

- Izz dah start praktik lirik nenek-nenek si bongkok 3 pulak.  Nenek nenek si bongkok 3, siang mengantuk malam berjaga.  Kekdahnya Izz siang tido malam berjaga.  Huwaaa~

Disebabkan mental ni belum properly tune, dengar si Oyen mengiau panggil anak pun aku dah bole tensen. Belum lagi time nak nyusu si Izz tak berapa nak reti latch susu badan.  Kena try beberapa kali baru menjadi. Astagfirullah.  Waktu ni lah baru tau ko ni iman nipis ke iman tebal.

Harapnya mommy ada perubahan drastik lah dalam tempoh terdekat ni.  Macam H & kekawan selalu pesan, kalau baby tido siang, silalah tido bersama2 baby.  Benda ni mmg sgt susah nak buat sebab masa Izz tido siang otak aku ligat la nk buat itu nak buat ini padahal 100% mama dah setelkan.  Camne nih! Mommy kena sign up terapi lah cam gini.  Dah gaya mcm sakit mental. Baru anak sorang dah huru hara.  Huhu~

Post a Comment