Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Monday, June 22, 2015

Alahan Mengandung

Assalamualikum.

Betul lah apa yang sering sahabat² selalu perkatakan.

"Lain anak lain alahnya jue"


Hurm betul lah tu.  Kadang tu ada jugak aku cakap dkt Jeri takut la nak beranak.  Motip habaq dkt jeri?  Sebab bini dia pun mengandung jugak.  Lagipun dah Jeri tu duk sebelah meja aku je, pusing² muka dia, huhuhu~  Bini dia alah lagi dasyat pada aku, makanya aku patut bersyukur dengan ujian yang baru ciput ni ha.

Tapi kalau nak dibandingkan dengan masa mengandung Izz Fahim dulu.  Memang kali ni agak kuat alahnya.
  • Muntah bukan pagi je, tapi bila² masa sekiranya perlu =)  
  • Perangai masya allah.  Banyak nak kena ubah.  Asyik bad temper aje.  Hanya melibatkan orang-orang tertentu sahaja pulak tu.  Asal tengok muka rasa hangin, asal dengar suara je rasa hangin.  Astagfirullah
  • Buat masa sekarang, agak memilih makanan.  Selalunya tak kena dengan tekak.  Ikan masin dengan nasi putih panas tu kira dah paling best.

Apa pun tu baru ujian kecik Allah bagi.  Semoga lil baby di dalam sana sihat hendaknya.  Semoga mommy dipermudahkan bersalin, dipermudahkan berpantang, dipermudahkan menjaga dan membesarkan lil baby.

Ada jugak aku cakap dengan Hairul semoga lil baby ni senang macam Izz.  Tapi betullah apa yang Hairul cakap.  Lain anak lain bahagiannya untuk kita.  Semoga aku beringat untuk tidak membeza-beza kan mereka.  Setiap apa yang Allah bagi tu adalah ujian.  Senang jaga pun ujian, susah nak jaga pun ujian.

Syukur Allah bagi peluang kali kedua.  Di bulan yang mulia ni, semoga sahabat-sahabat turut menerima apa yang dihajati.  Allah akan kabulkan permintaan kita cuma cepat atau lambat sahaja yang kita tak tau.  Sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita semua.  Ameen  

Thursday, June 18, 2015

Tips Cari Pengasuh / Babysitter

Assalamualaikum,

Alhamdulillah dah nak masuk 2 bulan lebih hantar Izz ke pengasuh.  Tapi jangan tak tau, baru 2 bulan lebih je hantar tapi dah 2 pengasuh nih.  Memang nak cari pengasuh yang ok tu susah, tapi kita cuba la cari yang sehabis baik sebab kita seolah menggadai keselamatan dan nyawa anak sendiri nih :(  

Kebiasaannya parents akan ada instinct yang kurang enak, tapi siapa lah kita untuk percaya kepada instinct kita semata.  So kena la disusul dengan bukti² lain jugak baru kita boleh kata pengasuh tu bukan lah yang sesuai untuk anak kita.

Ni antara tips mudah yang mungkin boleh diguna pakai untuk para ibu bapa yang baru nak start hantar anak ke pengasuh macam aku.  Aku cuba compare situasi anak aku dengan pengasuh 1 & pengasuh 2.


  1. Bagi tempoh kepada anak serasi dengan pengasuh
    Pengasuh 1 - Dah hantar masuk minggu ke-2 tapi Izz nampak sangat sedih dan terpaksa.
    Pengasuh 2 - Masuk hari ke-3 Izz bunyi "ek" sekali je, tapi gerak tubuh rela je diambil pengasuh.
  2. Reaksi anak masa kita ambil selepas waktu kerja
    Pengasuh 1 - Meronta dan menangis bila nampak kita.
    Pengasuh 2 - Meronta excited je nak balik, tak menangis langsung tapi sengih ada lah.
  3. Keadaan Fizikal anak
    Pengasuh 1 - Lepas seminggu, celah bontot Izz merah.  Kebetulan Izz demam so almost 2 weeks aku tak hantar.  Tapi bila hantar semula, ambik masa 2 hari je bontot Izz merah semula
    Pengasuh 2 - Baru hari ke-4 dan semuanya nampak masih ok.  Mudah-mudahan ok berterusan hendaknya.
  4. Anak diambil dalam keadaan bersih
    Pengasuh 1 - Mungkin sebab dia jaga ramai, dan Izz dimandikan agak awal.  Tapi tiap kali ambil Izz memang tak pernah wangi.  Selalunya hanyir
    Pengasuh 2 - Alhamdulillah nampak bersih, rapi dan wangi
  5. Komunikasi dengan pengasuh
    Pengasuh 1 - Kita rasa macam susah untuk bertanya tentang keadaan anak kita.  Dan biasanya kalau tanya, jawapan yang diterima hanya OK.
    Pengasuh 2 - Kita bertanya, dia dengan senang hati bercerita keadaan anak kita.

Tu antara tips-tips penting yang aku praktik kan sekarang.  Semoga pengasuh 2 ni dapat jaga Izz dengan baik dan berpanjangan.  Nak cari pengasuh memang sangat-sangat susah sampai rasa macam nak berhenti kerja je jaga anak.



memunggah memang kegemarah dia lah -..-


Semoga anak mommy terus membesar dengan sihat