Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Monday, December 14, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Kedua di Gombak Medical Center 38 Minggu 1 Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah Allah beri peluang sekali lagi untuk merasa 'sakit' bersalin. Satu pengalaman yang berbeza. Yang manisnya kali ni mengandung dan bersalin lebih kurang sama dengan jiran depan rumah. Sape lagi kalau bukan si ana wife Jeri. Huhu~

Pengalaman bersalin kali ni lebih kurang seminggu sebelum bersalin dah keluar tanda darah. Terus lah ke GMC (Gombak Medical Center) untuk consult dengan Doc Hamiza. Rupanya dah dilated 2-3cm. Waktu ni kandungan baru 37 minggu lebih.

Diam tak diam seminggu berlalu. Sakit bersalin belum kunjung tiba. Tapi pagi Rabu 2/12/2015 masa nak solat subuh terasa macam air meleleh di kaki. Dah rasa macam xsedap hati pulak (eleh, bukan memang dah menanti seminggu ke). Bersih diri, wuduk dan bersolat. Tapi air masih mengalir. So confirmed air ketuban dah pecah.

Lepas Subuh teruslah kami ke GMC. Sampai di GMC sekitar jam 8am terus naik ke tingkat 1 untuk buat CTG dan VE. Lepas seminggu VE masih 2-3cm dilated je. Haish parah betul.

Memandangkan sakit takde, makanya kami pun keluar pi sarapan dulu. Nurse siap pesan suruh jangan balik rumah. Aje gile nk balik? Rumah jauh kot. Tak berbaloi hairul pecut macam onggila masa lps subuh tadi takut bini sakit dlm perjalanan.

Acik belasah nasi lemak & Teh Ais


GMC ni hospital swasta yang xbesar sangat. Makanya bilik sangat terhad. Pukul 1 baru kitaorg dapat bilik. Tapi syukur sebab aku x sakit dan masa berlalu bagai tiada erti. Chewah. Bilik ktorang dapat ni sangat selesa dan luas.

Kebetulan dapat bilik luas dengan 2 katil


Sekitar pukul 2.30pm aku induce. Kul 4pm cek VE bukaan baru 4cm. 8.30pm air induce tu baru habis sebotol. Aku ada whatsapp mama cakap sakit baru start datang. Sempatlah kami solat jemaah. Kemudian aku terus baring atas katil. Rupanya aku terus dapat sakit contraction yang kuat. Tak terluah dek kata-kata. Contraction datang dan datang dan datang. Daripada VE 4cm, terus jadi 6cm. Aku cakap dkt Hairul kata sakit sangat ni macam nak berak (mmg orang nk bersalin akan rasa mcm nak berak tapi bkn berak). Hairul panggil nurse dan cek VE dah 8cm. Terus tolak masuk labor room.

Rupanya Doc Hamiza dah menunggu dari petang tapi sbb aku xbersalin maka dia pun balik rumah. Aku siap tanya lagi masa dlm labor room doktor sempat sampai tak? Alhamdulillah lepas pada tu doc Hamiza sampai. VE baru 9cm dilated. Tapi aku cakap saya dah xtahan. Nak terberak sangat dah. Doc bg peluang teran masa 9cm.

Alhamdulillah consider satu sesi teran dan beberapa kali curi nafas maka keluar lah si budak bolat dengan berat 3.85kg pada 2/12/2015 jam 9.55pm. Syukur Allah permudahkan. Sakit yang sekejap tapi maha dasyat sakitnya.

Baby dengan acik amy & acik kikin


posted from Bloggeroid


Friday, November 27, 2015

37 Minggu

Assalamualaikum.

Pengalaman kali ni berbeza dengan masa Izz fahim dulu. Masa 37w2d dah ada keluar tanda darah sikit. Terus wasap doc Hamiza dan doc suh datang check. Tapi bukaan baru 2cm dan mungkin minggu depan kot katanya lagi.

Masa Izz Fahim dulu tanda air ketuban masa 39 minggu. Tak lama lepas tu terus sakit perut ni. Kali ni Allah bagi rasa cara lain pulak. Apa pun semoga dipermudahkanlah walaupun rata2 orang akan cakap keluar tanda darah lagi sakit daripad air ketuban. Harapnya aku bole tahan lah sakit tu.

Sekarang ni masih menunggu sakit contraction. Pastu baru bole pecut ke GMC. Semoga jiran depan yang jugak menunggu hari akan dipermudahkan urusan bersalinnya. Dia dah menanti hampir seminggu tapi bukaan baru 1cm.

Doakan kami ye semua. Ameeen~


posted from Bloggeroid

Monday, October 26, 2015

Set Berpantang Pilihan

Assalamualaikum.

Inshaallah kali ni nak beli set berpantang Alfiat. Dulu beli Amway. Tapi entah lah, xrasa best. Makanya dapat disimpulkan bahawa kalau orang cakap set tu best belum tentu dengan kita set tu jadi best. Harga mahal xmelambangkan ke-best-an set tu.

Maka untuk kali ni akan beli set Alfiat. Harga sangat mampu milik untuk semua para ibu.

Ni lah kandungan dalamnya. Kredit gambar: Google








Nanti bila dah beli setnya kita buat entry bergambar pulak.

posted from Bloggeroid

Sunday, October 18, 2015

Rezeki Mak Nandung - Tudung AJ Free

Alhamdulillah tulah orang kata rezeki. Memang duk berkenan la design tapak kaki kucing a.k.a cat safari tu. Tapi rata-rata orang jual mahal even preloved je pun. Haish.

Tapi rabu lepas datang keje kikin kata kakak dia ada kirim tudung. Mak nandung rasa nak lompat bintang je. Terima kasih banyak-banyak AIN. Girang tak terkata.





posted from Bloggeroid

Saturday, October 17, 2015

Bestnya Kalau Dapat Bercuti

Bila badan penat pastu dah letih hadap suasana rumah yang serupa itu je memang best kalau dapat pergi bercuti. Tengok laut ke, hirup udara hutan ke, makan seafood ke.

Tapi nampak gaya memang xdapat la. Dengan ekonomi diri sendiri yang agak merudum tahun ni so memang xmerasa lah jawapnya.

Bestnya tengok orang jalan-jalan bercuti. Haish!!


Mode: Hormon mengandung yang tak stabil

posted from Bloggeroid

Wednesday, October 14, 2015

Tahniah Bi

Alhamdulillah Isnin lepas selesai sudah Majlis Graduasi adik bongsu aku. Diploma Fisioterapi RCMP Unikl Ipoh. Majlis dibuat di PICC Putrajaya. Memandangkan hanya 2 orang yang bole masuk dewan pastu adik aku kata bukan ada orang meniaga pun. Makanya mama dan Nono jela wakilkan.

Rasa macam baru je lagi sekeluarga hantar dia ke Ipoh. Baru tak baru lah jugak mengantar tu tahun 2012.

Alhamdulillah tahun ni selesai konvo. Buat masa ni dia belum berminat nak sambung dan dia nak kerja. Dah kerja dah pun tapi bukan lah bidang fisio. Tak kisah lah kan. Janjinya kerja dan mendatangkan duit.

Tahniah bi!!

Masa tahun 2012




Ni masa konvo Isnin lepas 2015












posted from Bloggeroid

Tuesday, October 13, 2015

Rasa Tak Best Bila

Rasa tak best bila time-time sarat ni suami terpaksa kerja lebih masa & time cuti pun kene kerja =(

2,3 hari ni xpe lah kebetulan mama ada di rumah. Bole tolong jagakan Fahim. Adoi bayangkan lepas mama balik rumah dia hujung minggu ni.

Dah la kerja en suami ni akan berterusan sampai bulan Disember. Mampuih lah acik sorang. Dengan saratnya dengan nak menjaga Izz Fahimnya..

Huwaaaaa~ xsanggup nak bayang. Sekarang ni pun dah xlarat gile2 kot kalau suami xbantu.


Haish lah. Sila lah bertabah mommy!! (Kata-kata semangat untuk diri sendiri)

posted from Bloggeroid

Rocket To Mecca - Sedar

Hari tu terdengar di Astro.  Macam best plak.  Sape nak mp3 dia roger acik di innueclanz[at]gmail.com




Sunday, October 11, 2015

Baru 30 Minggu Tapi



Assalamualaikum.

Kandungan baru nak masuk 31 minggu tapi kudrat diri macam dah xberdaya sangat dah ni. Kagum dengan orang yang beranak setiap tahun. Mungkin diorang ada maid atau helper. Tapi untuk yang solo molo buat sendiri. Memang salute untuk anda.

Nak kata serik pun ada jugak ni. Tapi kang cakap-cakap lebih takut xdan apply protection dah terberanak lagi tahun depan. Allahuakbar. Rasa macam x daya sangat dah ni.

Bila baca info kat atas tu memang sekarang fasa dapat segala benda ni ;

- pedih ulu hati
- braxton hicks (perut mengeras) yang kerap
- sakit segala sendi (SPD)

Harap diri ini bertabah. Ada lagi 2 bulan lebih ni. Syukur suami memahami dan banyak membantu. Tapi dua2 pun bekerja, kita pun terpaksa la faham penat dia jugak. Bestnya kalau ada maid. Tapi nk membayar maid tu satu hal jugak. Huwaaaa~
posted from Bloggeroid

Thursday, October 08, 2015

Izz Fahim Tantrum

Kalau ikut definisi daripada Baby Center


A temper tantrum is the emotional equivalent of a summer storm – sudden and sometimes fierce. One minute you and your child are in a restaurant enjoying your dinner, the next minute she's whimpering, whining, and then screaming at the top of her lungs because her straw is bent. Children between the ages of 1 and 3 are especially prone to tantrums.

Izz Fahim sejak akhir² ni semakin membesar semakin lah banyak akal dan banyak perangainya. Tambah plak dah nak dapat adik ni pulak kan.

Tapi aku beranggapan dia mungkin penat seharian behave di rumah pengasuh. Harapnya takde la anak aku tu kena pukul ke apa. Kalau takat kena marah nak mengajar tu biasalah. Takkan la kita xnak anak kita diajarkan kan. Cuma harapnya tidak lah kena lebih daripada itu.

Pasaipa aku kata dia behave, sebab beberapa kali masa nak ambik dari rumah pengasuh ada lah pengasuh lepak luar rumah. Dan Izz Fahim dengan sopan santun muka suci murni duk je atas riba pengasuh. Vah vah vah aku rasa dengan kitaorang memang tak hingin kot dia duduk atas riba diam-diam camtu. uhuhu~ Tapi elok la jugak kan. Kitaorang selalu je pesan, jangan buat perangai rumah pengasuh, kalau nak nangis ke apa ke biar di rumah masa dengan mommy dan abah je. Hambek ko sekarang. Tantrum sepanjang masa. 

Budak tengah nak membesar, gile nak bermain je tak kira masa. Speshly waktu nak tido malam. Mommy Abah dah macam zombie siap bergilir2 terlelap sambil dengkur yang dia boleh gelak mengilai siap cepuk muka kitaorg suruh melayan dia. Huwaaaaa~ anak oh anak. Ni baru sorang, membayangkan adik dia akan datang nanti, tak mo lah bayang dulu.

Nampak gayanya kena la korek ilmu daripada orang-orang lama/berpengalaman atau melalui pembacaan macam mana nak handle tantrum anak ni. Bagaimana sabarnya mak ayah kita dulu melayan perangai kita yang mungkin sebijik perangai anak sekarang, camtu lah kita kena sabar dengan perangai anak-anak kita.




Main tuang-tuang air. Kalau ditegur mengamuk lah dia



Menangis xbersebab

posted from Bloggeroid

Wednesday, October 07, 2015

30 Minggu



Alhamdulillah diam tak diam kandungan kedua ni dah masuk minggu ke 30. Fuuh berdebar-debarnya rasa nak bersalin. Acik takut!!

Braxton hicks pun dah makin menjadi-jadi. Syukur untuk kandungan kali ni kandungan gula dalam darah tak tinggi. Harap2nya baby yang keluar nanti bebas jaundice.

Apa pun yang paling utama nak hadap adalah waktu nk bersalin. Perasaan yang tak terluah rasanya tu. Setengah orang dipermudahkan sampai xrasa sakit langsung. Apa pun aku harap bahagian aku kali ni dipermudahkan jugak insha allah.


Hidung dah semakin hebat pembesarannya. Izz Fahim pun dah 1 tahun 6 bulan. Besar dah anak mommy.


posted from Bloggeroid

Monday, October 05, 2015

Generasi Kami (OST Super Game Boy)


Kredit Lirik : Youtube Astro Ceria

Generasi Kami (OST Super Game Boy)
Komposer: Omar K dan Audi Mok
Lirik: Omar K dan Redzuan Redza

Caller Ringtone (Maxis): Dail *131*445278# dan hantar
CMT (Celcom): Dail *888*237760# dan hantar
DiGi (RBT): Dail *233*2600017# dan hantar

LIRIK:

Chorus
Kanan kiri 
Kita berpusing
Dayung mendayung sampai Tanjung Tiga

Biar lain
Kita bermain
Asalkan kita berbahagia
Di zaman kita

Verse 1
Baling tin, gasing dan guli
Lastik getah, konda-kondi
Bedak cuticura, minyak zam zam
Lepas sekolah pancing ikan tepi kolam

Duit kertas lima ratus ringgit
Duit kertas satu ribu ringgit
Rambut afro, seluar panjang bawah kembang
Ayah pergi kerja, tak payah cukur jambang

Sharifah Aini, Kumalasari, 
Saloma, AR Badul dan Carefree,
Sweet Charity, Mokhtar Dahari,
P. Ramlee

Repeat Chorus 

Verse 2
Polis and thief, one two jaga
Polis mati pencuri jaga
Ayah bergaya naik proton saga
Beg sekolah hijau sangkut di kepala

Sudirman, Alleycats, Thundercats, Voltron
Suria Baja Hitam, Doraemon
Pagi-pagi, tengok TV pendidikan
Layan katun sang kancil hilang rasa bosan

Rock Kapak kemuncak zaman gemilang
Search, Wings, LeftHanded, Iklim dan Gersang
Gila-Gila Remaja, Ujang dan Azura
OG dalam Ali Setan

Repeat Chorus

Verse 3
Budak hiphop merata-rata
Nasi lemak antarabangsa
KLCC, MSC,
Beli game CD di plaza Imbi

Cakera padat dan tape video
Gameboy, Tetris, Nintendo
Wawasan 2020
Kancil perodua dan ASTRO

Cyberjaya, Putrajaya
Dato Azhar satu dunia belayar
Sembilu, 2+1, Pi Mai Pi Mai Tang Tu

Repeat Chorus

Verse 4
Dari Nokia ke Iphone, caller ringtones
Main PS sampai jadi rabun
Kita AFUNDI, untuk Mawi 
di Akademi Fantasia...

VCD, DVD, MP3, USB 
Guna streamyx laju-laju
Tengok Youtube, layan lagu

Meet Uncle Hussain, Maya Karin
Hujan, Zizan dan Johan
KL Gangster, Zombie Kampung Pisang
Cicak Man, Jangan Pandang Belakang!

LAST CHORUS
Kanan kiri 
Kita berpusing
Dayung mendayung sampai Tanjung Tiga
Biar lain
Kita bermain
Asalkan kita berbahagia...

Kanan kiri 
Kita berpusing
Dayung mendayung sampai Tanjung Tiga
Biar lain
Kita bermain
Asalkan kita berbahagia
Bersama-sama
Bersuka ria
Ikutkan cara
Di zaman kita

Bersama-sama
Bersuka ria
Ikutkan cara

Di zaman kita

Friday, October 02, 2015

Tudung Aidijuma (Tudung AJ) Corak Kucing

Assalamualaikum.

Sejak dua menjak ni terjebak dengan tudung AJ. Pastu corak kucing plak. Aduhai meroyan rasa. Acik memang taksub sikit dengan apa2 yang berbentuk kucing ni.

Harga tudung AJ ni kalau ikut mampu milik. Tapi bila design lain2 keluar setiap minggu. Design hot akan jadi harga berganda-ganda mahalnya selepas seminggu dua dikeluarkan. Di kedai akan habis so sesapa yang ada beli lebih akan jual semula dengan harga tinggi. Pitam betul!!

Baru ada 4 helai koleksi tudung AJ yang bermotifkan kucing




Design ni akan release minggu ni.  Acik dah book dengan PR.  RM20 sehelai.  Flower Cat



Design ni pun akan release minggu ni jugak.  Pun acik dah book.  Cat & Mice




Design ni masih hunting sampai sekarang.  Full Cat orang jual sampai RM70.
Memang tak mampu.  Abis kuat acik mampu beli kalau RM30 je sehelai.
Cat Safari tu pun sama orang jual RM60 ke atas.  Btw tu semua harga preloved je ok.
mencik!! Huhuhuhu~


posted from Bloggeroid

Thursday, October 01, 2015

Petshop Murah - Cats Wonderland, Subang Bestari

Alhamdulillah ada jugak petshop yang best dengan harga murah dan mampu milik.

Cats Wonderland namanya. Lokasi di Subang Bestari. Harga pasir dan kibbles premium 20kg memang murah. Kitaorang selalu beli pasir jenama Sumo Cats. Pasir ni agak susah nak dapat. Kalau ada pun di Tesco harga mahal gile. Alhamdulillah kat sini berbaloi2 harga. Murah sangat!

Nak lebih info meh baca di blog KUCING KAMI

http://www.kucingkami.com/2015/09/cats-wonderland-petshop-dengan-harga.html?m=0
posted from Bloggeroid



Monday, September 21, 2015

Happy Birthday Wawa

Assalamualaikum.

Semalam dapatlah join ad hoc suprise belated birthday party si wawa anak buah hairul. Birthday dia 15 Sept hari tu. Tapi sebab jatuh hari biasa kan so memang xde majlis bagai lah.

Si wawa ni xtau kata ada majlis tu. Dia tido rumah wan (mil aku) hari jumaat. Dia sorang jela. Adik beradik lain x follow.

Dia ingat ktorg reramai ni sesaja lah nak pegi umah mak ayah dia. Disebabkan dia xtahu ada majlis, mmg comot jelah pakainya. Tudung pun komot2. Sabar jelah. Huhu~

Apa pun happy 11th birthday wawa. Semoga dipermudahkan segalanya dan menjadi insan berguna kelak. Ameeeen.


Rasa macam sekejap je dah 11 tahun dia.  Mak Ngah rasa muda belia je lagi nih :p






Tu diaaaa anak momi sikit tak mo senyum




Wawa, Pak Ngah, Mak Ngah & IZz




Emmmm dapnye anak momi makan ye




Antara tetamu yg hadir.  Anak² jiran sekitar rumah dia





Sebab dah nak remaja kan, mak ngah hadiah kan perfume & body mist Avon
sebagai permulaan.  Nanti beli perfume mahai sendiri naaa. hehehe


posted from Bloggeroid

Friday, August 21, 2015

Surah-Surah Pilihan Untuk Ibu Mengandung

Kredit : LuvIslam92


Quran MP3 boleh di download di sini:



Surah Al-Fatihah
Untuk menerangkan hati dan menguatkan ingatan

Surah Maryam
Bagi memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat

Surah Luqman
Bagi memperolehi anak cerdik akal dan cerdik jiwa

Surah Yusuf
Bagi memperolehi anak cantik rupa dan cantik akhlak

Surah Hujurat
Bagi memperbanyakkan air susu ibu dan anak bersifat berhati-hati

Surah Yasin
Bagi menenangkan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat

Surah At-Taubah
Bagi membersihkan jiwa dan terpelihara dari maksiat

Surah An-Nahl
Untuk melahirkan anak yang berdisiplin


*Semoga bermanfaat

Thursday, August 13, 2015

Elizabeth Tan feat. Faizal Tahir - Setia

Sesapa nak lagu ni boleh email acik ye ;)

innueclanz[at]gmail.com


Selamat pagi sayangku

Apa khabar dirimu?

Maafkan andai mengganggu lenamu



Andai pernah melukakan

Maafkan ku tak sengaja
Harus kau dan aku selalu bicara



Kau tahu kau satunya

Ku mahu kita selamanya



Kau dan aku

Mungkin tak sempurna
Kau dan aku
Tahu takkan mudah



Kau dan aku

Mahukan sempurna
Kau dan aku
Mengharap bahagia



Setia aku

Demi dirimu
Setia aku
Hanya padamu



Andai hatimu berubah

Pasti ku cuba fahami
Tetap ku melangkah terus berani



Kau tahu kau satunya

Ku mahu kita selamanya



Kau dan aku

Mungkin tak sempurna
Kau dan aku
Tahu tak semudah



Kau dan aku

Mahukan sempurna
Kau dan aku
Mengharap bahagia



Setia aku

Demi dirimu
Setia aku
Hanya padamu



Terima seadanya

Perbezaan kau dan aku
Biarpun apa saja
Ku percaya kau setia



Kau dan aku

Mengharap bahagia



Setia aku

Demi dirimu
Setia aku
Hanya padamu



Setiaku demi dirimu

Setiaku hanya padamu



Selamat pagi sayangku

Apa khabar dirimu?

Sunday, August 02, 2015

Majlis Raya IT 2015

Assalamualaikum.

Alhamdulillah Majlis Hari Raya 2015 Jab. IT berjalan lancar. Alhamdulillah jemputan dapat dipanjangkan ke semua Jabatan termasuk Cleaner & Security. Makanan mencukupi malah berlebih. Bak kata orang rasa sorang sikit.

Majlis meriah. Silih berganti tetamu jabatan lain datang. Cuma yang datang waktu peak pukul 12pm tu mungkin rasa x selesa sebab tempat makan terhad. Apa pun terima kasih sudi datang memeriahkan majlis.

Rasa best bila ramai tetamu mai.

Persiapan raya. Tahun ni 'rare' sebab xpenah2 lah deco raya ktorg buat lepas raya. Huhu~ mmg bulan puasa semua mandom.



Punya gigih siap buat props untuk photo booth



Geng IT bila bergambar. Macam2 ragam baq ang



Pelbagai jenis juadah. Ada yang order katering dan ramai jugak yang bawak pot luck. Aku bawak nasi lemak Terengganu. (Nasi lemak lauk ikan tongkol). Bukan acik buat, nekma buat. Huhu~ TQ nekma



Sesi ucapan aluan daripada Ketua Jabatan. Sesi bergambar satu jabatan. Sesi bersalam dan sesi bagi duit raya. Yeaaaa!!



Makan time!!!


Hasil kerja tangan Geng IT: kartun- abg shuk, deko2 lain adalah hasil kerjasama semua gengIT dan JPTm. Terima kasih semua!!




posted from Bloggeroid

Thursday, July 23, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Ramadhan dah berlalu dan alhamdulillah Syawal pun menjelma. Cumanya bagi aku raya kali ni seakan hambar dan tak best je.

- Xde gambar raya yang semenggah

- Xde gambar raya dengan family sendiri

- Xdapat beraya lengkap dengan mak abah & adik beradik sebab ada separuh raya sana, separuh raya sini. Haish xbest sungguh

- Xde gambar raya dengan family mertua

- Cuti raya yang pendek sebab suami 'offer diri' bila xde orang nak keje lepas raya di unit dia

- Xde sempat berjalan raya memana pun


Kesimpulannya keriangan syawal yang diidamkan tak menjelma pun. Best je tengok timeline kekawan di fb penuh dengan gambar2 sefamily, gambar2 bercuti, gambar2 kegembiraan. Xde rezeki kami untuk beraya sakan tahun ni nampaknya.  Tapi xpe.  Syawal kan sebulan.  Nanti kita qada πŸ˜…

Apapun Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin semua!










posted from Bloggeroid

Monday, June 22, 2015

Alahan Mengandung

Assalamualikum.

Betul lah apa yang sering sahabat² selalu perkatakan.

"Lain anak lain alahnya jue"


Hurm betul lah tu.  Kadang tu ada jugak aku cakap dkt Jeri takut la nak beranak.  Motip habaq dkt jeri?  Sebab bini dia pun mengandung jugak.  Lagipun dah Jeri tu duk sebelah meja aku je, pusing² muka dia, huhuhu~  Bini dia alah lagi dasyat pada aku, makanya aku patut bersyukur dengan ujian yang baru ciput ni ha.

Tapi kalau nak dibandingkan dengan masa mengandung Izz Fahim dulu.  Memang kali ni agak kuat alahnya.
  • Muntah bukan pagi je, tapi bila² masa sekiranya perlu =)  
  • Perangai masya allah.  Banyak nak kena ubah.  Asyik bad temper aje.  Hanya melibatkan orang-orang tertentu sahaja pulak tu.  Asal tengok muka rasa hangin, asal dengar suara je rasa hangin.  Astagfirullah
  • Buat masa sekarang, agak memilih makanan.  Selalunya tak kena dengan tekak.  Ikan masin dengan nasi putih panas tu kira dah paling best.

Apa pun tu baru ujian kecik Allah bagi.  Semoga lil baby di dalam sana sihat hendaknya.  Semoga mommy dipermudahkan bersalin, dipermudahkan berpantang, dipermudahkan menjaga dan membesarkan lil baby.

Ada jugak aku cakap dengan Hairul semoga lil baby ni senang macam Izz.  Tapi betullah apa yang Hairul cakap.  Lain anak lain bahagiannya untuk kita.  Semoga aku beringat untuk tidak membeza-beza kan mereka.  Setiap apa yang Allah bagi tu adalah ujian.  Senang jaga pun ujian, susah nak jaga pun ujian.

Syukur Allah bagi peluang kali kedua.  Di bulan yang mulia ni, semoga sahabat-sahabat turut menerima apa yang dihajati.  Allah akan kabulkan permintaan kita cuma cepat atau lambat sahaja yang kita tak tau.  Sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita semua.  Ameen  

Thursday, June 18, 2015

Tips Cari Pengasuh / Babysitter

Assalamualaikum,

Alhamdulillah dah nak masuk 2 bulan lebih hantar Izz ke pengasuh.  Tapi jangan tak tau, baru 2 bulan lebih je hantar tapi dah 2 pengasuh nih.  Memang nak cari pengasuh yang ok tu susah, tapi kita cuba la cari yang sehabis baik sebab kita seolah menggadai keselamatan dan nyawa anak sendiri nih :(  

Kebiasaannya parents akan ada instinct yang kurang enak, tapi siapa lah kita untuk percaya kepada instinct kita semata.  So kena la disusul dengan bukti² lain jugak baru kita boleh kata pengasuh tu bukan lah yang sesuai untuk anak kita.

Ni antara tips mudah yang mungkin boleh diguna pakai untuk para ibu bapa yang baru nak start hantar anak ke pengasuh macam aku.  Aku cuba compare situasi anak aku dengan pengasuh 1 & pengasuh 2.


  1. Bagi tempoh kepada anak serasi dengan pengasuh
    Pengasuh 1 - Dah hantar masuk minggu ke-2 tapi Izz nampak sangat sedih dan terpaksa.
    Pengasuh 2 - Masuk hari ke-3 Izz bunyi "ek" sekali je, tapi gerak tubuh rela je diambil pengasuh.
  2. Reaksi anak masa kita ambil selepas waktu kerja
    Pengasuh 1 - Meronta dan menangis bila nampak kita.
    Pengasuh 2 - Meronta excited je nak balik, tak menangis langsung tapi sengih ada lah.
  3. Keadaan Fizikal anak
    Pengasuh 1 - Lepas seminggu, celah bontot Izz merah.  Kebetulan Izz demam so almost 2 weeks aku tak hantar.  Tapi bila hantar semula, ambik masa 2 hari je bontot Izz merah semula
    Pengasuh 2 - Baru hari ke-4 dan semuanya nampak masih ok.  Mudah-mudahan ok berterusan hendaknya.
  4. Anak diambil dalam keadaan bersih
    Pengasuh 1 - Mungkin sebab dia jaga ramai, dan Izz dimandikan agak awal.  Tapi tiap kali ambil Izz memang tak pernah wangi.  Selalunya hanyir
    Pengasuh 2 - Alhamdulillah nampak bersih, rapi dan wangi
  5. Komunikasi dengan pengasuh
    Pengasuh 1 - Kita rasa macam susah untuk bertanya tentang keadaan anak kita.  Dan biasanya kalau tanya, jawapan yang diterima hanya OK.
    Pengasuh 2 - Kita bertanya, dia dengan senang hati bercerita keadaan anak kita.

Tu antara tips-tips penting yang aku praktik kan sekarang.  Semoga pengasuh 2 ni dapat jaga Izz dengan baik dan berpanjangan.  Nak cari pengasuh memang sangat-sangat susah sampai rasa macam nak berhenti kerja je jaga anak.



memunggah memang kegemarah dia lah -..-


Semoga anak mommy terus membesar dengan sihat

Friday, May 15, 2015

Rezeki Tahun 2015

Alhamdulillah syukur Allah bagi peluang untuk melihat double line untuk kali kedua. Betul-betul Izz fahim setahun aku disahkan mengandung 5 minggu. Sekarang ni baru masuk minggu ke-8.  Masih terlalu awal dan semoga dipermudahkan dan rezeki mengandung berpanjangan sampailah bersalin nanti. Ameen.

Sesungguhnya rahmat Allah itu luas. Dia Maha Mengetahui ke atas segala-galanya. Dikala hambaNya rasa terikat dengan pelbagai masalah kehidupan Dia 'cuit' kita untuk dekat padaNya. Dikala hamba alpa dengan kegembiraan Dia 'cuit' kita untuk jangan melupaiNya.


Allah Maha Besar. Terasa sangat kerdil dengan amalan yang terlalu sedikit untuk dihitung ini berbanding dengan hadiah yang Engkau sering beri Ya Allah.


Semoga akan sampai hajat dan rezeki pasangan-pasangan lain Ya Allah. Yakinlah bahawa rencana Allah itu tersangatlah sempurna.


**Mommy Daddy kena keje lebih kuat cari duit lebih lepas ni (^_^)V



First time teman mommy checkup

Monday, April 06, 2015

04042015 Selamat Ulangtahun Yang Pertama Muhammad Izz Fahim Rizqi

Alhamdulillah sabtu lepas genaplah usia Izz setahun.  Masih banyak yang perlu kami pelajari dalam mendidik anak.  Semoga dipermudahkan semuanya.

Takde majlis harijadi pun tapi kebetulan ada wedding di Putrajaya, terus la pasang niat nak singgah rumah Amy di Kajang.  Duk fikir dapat la si Izz memain dengan anak-anak amy tu nanti.  Sape sangka rupanya Aunty Amy beli kek buat suprise.  Dah la mommy pun beli jugak.  Sudahnya Izz Fahim dapat dua kek =) Alhamdulillah.  Rezeki!



 Dah la tu mommy, penat dah posing
sambil tepuk bahu mommy 3x :p

Stereng kereta mmg fav saya!


Our Wefie, tp mcm biasa Izz buat muka macho konon


Panas la daddy, cepat ler


Phew, empuk betul sofa umah acik amy ni. Legaaa


Abang Acap ni buat sign 1 malaysia ker?


Acap: Best Izz, jom la buat sign sama²
Kak Ika : Akak dah penat senyum simpul ni korang!


Izz : Acik amy, Izz bz la pulas minyak ni


Acap : Peace, Ika : Love
Izz : Masih pulas minyak lol


Mommy best wooo pusing² umah acik amy ni


Acik Amy tengah prepare kek sambil dibantu oleh kak Ika dan abg acap
Izz : Bz main ambulans.  huhuhu~


Terima kasih acik amy, pakcik amin, kak ika, abang acap dan adik bal
Best lah.  Mommy Daddy Izz nak mai lagi bole dak?


Best, sini Izz ramai geng lah mommy


Malam tu dia tidoq lena sebab syiok sgt kot! Mangkit² teruih lipat selimut :D