Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Monday, September 29, 2014

Birthday 27 September 2014 Part 1 - JJCM Foodsbury Cafe Seksyen 9 Shah Alam

Assalamualaikum.

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk sambut birthday yang ke-34 tahun 2014 ni.  Syukur diberi peluang untuk sambut di samping suami tercinta dan anak tersayang.  Apalah lagi yang nak diminta.  Yang ada ni pun betul² bersyukur sangat dah.

Memang dah plan hari ni nak ke Shah Alam.  Si Empunya diri ni nak makan kek sedap² tapi tak tau kek apa dan tak nak kek SR.  huhuh~ very the fussy one!

Maka bersiap² la kita dengan si kecik nih.
Izz yang aktif :D
Thank you for loving me.  Your beautiful mom. hahahaah~


Sebelum tu singgah kejap di Pejabat Pos.

Mommy kan peniaga kotakjuju (JEMPUT LA SINGGAH)
Ada barang nak kena refund dengan supplier kisahnya.  Izz lepak dengan daddy kejap



--------------------------

JJCM (Ju Jalan Cari Makan) ^_^

Lokasi: 

Foodsbury Cafe
Seksyen 9 Shah Alam (Shop lot belakang Shell)
Berdekatan dengan Concord Hotel


Alamat: 

Wisma FaizAzrina
(No. 24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A9/A), 
40100 Seksyen 9, Shah AlamSelangor


Info Tambahan:
Lepas tulis order atas kertas,
kena buat bayaran di kaunter terlebih dahulu baru order proceed




Ini lah kek yang dipilih oleh aku.  Sangat² sedap!! Nak lagi!!!
Salted caramel mille-crepe topped with almonds


H melihat² menu.  Harga western memang sangat berpatutan

Bersilat dengan si kecik


Birthday mom tersenyum riang makan


Insha allah ada peluang akan repeat lagi sebab tak dapat ambik gambar proper.  Nak kek tu lagi

Sunday, September 28, 2014

Tips & Doa Mudah Bersalin

Assalamualaikum.  Ni beberapa tips yang aku ada amalkan.  A few tips² yang doc Hamiza bagi, kekawan macam amy kikin bagi dan yang daripada internet.

Antara yang aku amalkan
  • Makan kurma sepanjang tempoh mengandung.  Tapi sebab aku detected with high blood sugar makanya aku makan time aku teringat je.  Sebiji kurma per day.  Kadang 2 hari skali baru makan sebab terlupa.
  • Amalkan mendengar surah² yang sesuai untuk ibu mengandung.  Selain mendengar, kalau dapat baca lagi afdhal.  Aku jadikan surah² ni peneman tido malam².  Kira sepanjang malam tido sampai ke pagi bacaan tu akan repeat non stop (alah tepon skrg kan dah canggih manggih siap ada powerbank lagi. apade hal kalu bateri habis, takde nye habis pong!)  Nanti aku buat entry pasal surah² untuk ibu mengandung.  Sebenarnya 1 quran tu bagus, tapi ni dah dipilih lagi lah daripada 30 juzuk tu.
  • Masuk 9 bulan baru dapat tau elok minum VCO (Virgin coconut oil) atau dalam bahasa melayu minyak kelapa dara.  So aku pun heret la si H pi Aeon Rawang cari VCO.  Gile tak sedap!! Aku berjaya minum 3x je kut sebab 2nd time minum terus dapat sakit tekak.
  • Sapu perut dengan minyak selusuh.  Minyak selusuh ni tokwan aku yang buatkan.  Saje sapu² sambil bertawakal kepada Allah semoga dipermudahkan.  Sapu bawah perut sampai ke atas ari-ari tu.
  • Doc Hamiza bagi tips suruh buat excercise natural seperti jalan itik, naik turun tangga atau ketuk ketampi.  Aku ada buat 2x yang jalan itik tu masa minggu hujung² sebelum bersalin.
  • Amy dan kikin selalu pesan suruh praktis teknik pernafasan.  As a 1st timer, susah kot sebab kita tak tau mcm mana teknik pernafasan tu.  Tapi cuba je la berlatih.
  • Amy dan kikin juga selalu pesan, time nak tidur tu atas katil cuba praktis baring macam nak bersalin.  grab keting kaki tu.  Memang aku selalu jugak praktis ni bila teringat.  Dan membantu sgt bila dalam labor room nurse suruh pegang kaki aku senang je paut sebab dah praktis selalu.  Aku sarankan korang pun praktis lah juga
  • Masa nak pergi hospital bawak 1 botol air kecik zam zam & kurma.  Masa contraction memang dah tak lalu nak makan.  So jamah la kurma sebijik mudah²an dapat tenaga dalam labor room.  Air zam zam memang aku ada minum sikit masa dilate 8cm.  Aku punya bukaan dari 8cm nak ke 10cm ambik masa sedangkan contraction dah kuat ni.  Nurse mintak suami bagikan aku sikit air.  Serius cuma dapat minum seteguk aje.  Sakit nak bersalin ni tak terluah dikata².  Apa pun syukur bahagian aku dipermudahkan sebenarnya kalau nak dibanding dengan orang lain yang perlu tunggu berjam-jam dalam labor room tunggu bukaan


Rasanya itu jela tips yang aku ada amalkan.  Kot² kurang faham korang boleh je email aku di innueclanz@gmail.com atau whatsapp pun boleh 012-2626034


             --------------------------------------------------------



Ni pulak yang aku share tips daripada blog sueqaisara.  Mungkin ada yang boleh diamalkan.

  • 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga. 
  • Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah. 
  • Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
  • Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
  • Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
  • Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
  • Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg aku amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)
  • Makan kurma dalam bilangan ganjil
  • Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby
  • Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
  • Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  • Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk (aku mmg failed nak pegang buku lali. Peha besar sgt...so pegang je la besi palang katil tu)
  • Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
  • Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2
  • Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
  • Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
  • Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang :)



BAHAN-BAHAN
1. Air (jika air zam-zam lagi baik)


DOA YANG DIBACA
1. Al-Fatihah


2. Selawat Syifa’





3. Al-Hasyr : 21-24




4. Doa Selusuh




Terjemahan : "Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama pesakit dan nama ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatMu, wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya".



5. Doa Pemudah


"Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin".


CARA-CARA

Dibacakan semua rangkaian doa di atas ke atas air. Hendaklah diberi minum air kepada isteri seeloknya seminggu sebelum dijangkakan bersalin. Boleh disapu ke atas perut selepas waktu asar sambil berdoa agar Allah SWT mempermudahkan urusan kelahiran anak.





Kali ni aku belum lagi dapatkan air selusuh. Ermm da ada doa2 ni rasa2 nya baik mintak suami buatkan, kan? Takpun suruh emak.. berkat tu... heheheheh... Lagi satu aku dapat doa ni:

Ya Dzal Jalaali Wal Ikram  - Yang Maha Memiliki Keagungan dan Kemuliaan

Antara Fadilatnya : 
Perempuan  yang ingin agar sentiasa tidak merasa sakit ketika hamil, ucapkanlah dzikir ini sebanyak 11 kali setiap hari, tiupkan ke dalam air kemudian air itu diminum, Insyallah dia tidak akan sakit dan akan senang ketika melahirkan bayi...Insyallah.

Friday, September 26, 2014

Doa dan Amalan Untuk Memudahkan Bersalin

Ni aku share doa yang biasa orang amalkan untuk memudahkan bersalin.  Even aku sendiri amalkan dan masa masuk labor room di GMC (Gombak MEdical CEnter) pun sister memang suruh baca ayat tu dan ayat ni ada dilekatkan di labor room tu.

Alhamdulillah dipermudahkan.  Bak kata doktor Hamiza GMC (my fav doc ever) "mana ada bersalin tak sakit jue" masa dalam labor room gara² aku tanya ada tak ubat yang tak sakit.  Huhuhu~

Terima kasih pada owner yang aku dah kreditkan link dia kerana sudi berkongsi info ni di internet.



Kepada yang bakal bersalin, semoga dipermudahkan.  Dan kalau ada rezeki aku lain kali, semoga dipermudahkan juga.  Ameeen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bacaan ni mak suruh amalkan untuk memudahkan bersalin. 
Setiap kali selepas solat, pegang perut dibahagian ulu hati bersama-sama suami dan baca

1. Surah al-Fatihah سورة الفاتحة
2. Surah al-Ikhlaas سورة الإخلاص sebanyak 3 kali
3. Selawat ke atas Nabi Muhammad saw sebanyak 3 kali
4. Surah al-Anbiyaa' سورة الأنبياء: ayat 87

Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri

Selesai membaca, tangan diturunkan ke pusat dan niat di dalam hati dipermudahkan kelahiran bayi di dalam kandungan dan semoga dia menjadi anak yang soleh atau solehah. Lebih bagus disebut sekali nama bayi di dalam kandungan. Habis niat tangan diturunkan hingga ke tundun faraj. InsyaAllah, bayi akan mudah dilahirkan.

kredit to : majalah Anis

Tuesday, September 23, 2014

JJCM - Chicken Rice Guy (CRG) Seksyen 7 Shah Alam

JJCM (Ju Jalan Cari Makan) ^_^

Lokasi: 

Seksyen 7 Shah Alam (Shop lot belakang Unisel)


Alamat: 
40 Jalan Zirkon 7F/7F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Malaysia

Info Tambahan:
Ada tandas, surau & baby chair
Juga meja sebelah luar untuk yang merokok


Assalamualaikum.  Alhamdulillah sampai jugak ktorang ke kedai ni.  CRG dah dibuka sejak bulan April 2014 yang lalu.  Hanya bermula dengan sewa tapak bukak gerai, kini CRG telah bertapak di restoren tersebut.  Semoga bisnes kalian terus maju.  Ameen~

CRG adalah milik seorang rakan sekolah rendah aku.  Maklumlah bila kedai kekawan ni kita rasa excited macam kedai kita sendiri jugak.  Huhuhu~

Jom kita terjah apa yang ada di sana.


Ni flyers yang ada dikedai tu.
Kot² you all nak bg pada kekawan atau rujukan sendiri pun boleh



Jom belek menu.
Minuman



Menu makanan utama. Nasi Ayam!
Ayam ada steam atau roasted


Recommended drink
LIMAU ASAM BOI



Signature drinks!
ICED KOPI & CRUSHED ICE KOPI



Must try!



Roti




ok dah habis belek menu.  Jom tengok apa yang kitaorg cuba!  
Nyums.. Kecoq lioq haih tgk balik gambar makanan ni


ROTI BUN CRG



Aku ambik ICE KOPI, H ambik CRUSHED ICE KOPI


Sementara menunggu kitaorang dapat sampel
KEK BATIK


Next menu :
IPOH HOR FUN
dihidang dengan cili kicap potong


Next menu : 
NASI AYAM & side dish IPOH TAUGEH
H ambik roasted chicken dan aku ambik steam
ayamnya lembut dan cukup rasa. 





 Nasi yang dimasak sempurna



 Ipoh taugeh sedap dimakan begitu saja



 Roasted chicken yang lembut



Steam chicken yang sgt juicy ditambah pula dengan
rasa minyak bijan. Nyumss!



Muka tuan tanah yang gembira dapat makan sedap



Next menu : 
WHITE CRG MEE KARI
Kerang dalam mee kari ni sangat fresh.  Bila gigit siap terasa jus jus tu.
Menurut pemilik, kerang dikopek setiap hari bg mengekalkan kualiti





Selesai untuk kali ni.
Menu lain next time pulak. Perut penuh dah.  Hehehe




Ni gambar² masa menunggu hidangan sampai.



Sebelum balik kita bergambar dulu dengan owner.
Xde rezeki nak jumpa kawan aku si Linda, suami dia je lah



Ayam yang nampak dia punya jus jus :D



Sempat bergambar depan kedai ;)
Sebelah tu ada kedai tudung. Lepas/sebelum makan uols boleh pi shopping



Tadaaaa!! Untuk orang² di rumah.  Depa cakap sedap



Insha Allah ada rezeki akan repeat lagi CRG untuk cuba menu lain pulak.
All the best Linda & Chong.  Terus kekalkan kualiti insha allah bisnes korang akan terus maju.



Friday, September 19, 2014

JJCM - Big Brother Seksyen 7 Shah Alam

JJCM (Ju Jalan Cari Makan) ^_^

Lokasi:
Seksyen 7 Shah Alam

Alamat:
Big Brother Restaurant & Grill
Kategori: Restaurant, Steakhouse, Burgers.
12-14 Jalan Plumbum N7/N (Seksyen 7), Shah Alam, Selangor, Malaysia


Plan asal nak CRG (Chicken Rice Guy).  Aku pun whatsapp lah si Linda co-owner CRG tu, skali dia kata CRG tutup masa hari Malaysia lepas.  huhuhu~ frust acik.  Makanya divert lah ke kedai lain.


Boleh tahan menu-menu di kedai ni tapi semuanya western lah.  Portion besar dan sesuai dengan harga.  Kut! tapi air je la mahaaaaallll nau!!  Kedai agak selesa dan lengkap dengan surau.


Cons;
- Kedai agak panas walaupun ada aircond dan kipas
- Servis agak lambat (mommy kehausan ayaq lambat sampai)
- Harga air terlalu mahal



Ni antara yang kitaorg order.
Baked Cheese Rice




Big Brother Special Fries




Bolognese Spaghetti



Tak ingat apa ke nama tapi combination 7up, lemon & nenas




Mommy & Izz




Daddy!

Wednesday, September 03, 2014

Wordless Wednesday - Izz and Notebook



** BTW lawak sempoa tu sebab ni.
Gelang maklang besar sgt sampai orang mengata tu sempoa :D Hahahaha