Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Friday, November 08, 2013

Amalan untuk memudahkan bersalin


Setiap kali selepas solat, pegang perut dibahagian ulu hati bersama-sama suami dan baca

1. Surah al-Fatihah سورة الفاتحة
2. Surah al-Ikhlaas سورة الإخلاص sebanyak 3 kali
3. Selawat ke atas Nabi Muhammad saw sebanyak 3 kali
4. Surah al-Anbiyaa' سورة الأنبياء: ayat 87

Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri

Selesai membaca, tangan diturunkan ke pusat dan niat di dalam hati dipermudahkan kelahiran bayi di dalam kandungan dan semoga dia menjadi anak yang soleh atau solehah. Lebih bagus disebut sekali nama bayi di dalam kandungan. Habis niat tangan diturunkan hingga ke tundun faraj. InsyaAllah, bayi akan mudah dilahirkan.

kredit to : majalah Anis

Thursday, November 07, 2013

Cara Buat Air Selusuh

Jika menggunakan air, sebaik-baiknya gunalah air zam-zam. Selain itu boleh juga digunakan air mineral atau air masak. Minyak yang boleh diguna ialah minyak kelapa muda yang dibuat sendiri, minyak zaitun atau minyak masak biasa. Kismis dan kurma pula pastikan bilangannya ganjil sama ada 7, 3 atau paling kurang 1. 

Para ulama menghasilkan selusuh berpandukan pelbagai ayat Al-quran. Berikut ialah langkah membuat air selusuh.

Cara 1

  1. Al-Fatihah. 
  2. Surah al-Hasyr ayat 21.
  3. Selawat syifa (Ya Allah berikan rahmat ke atas penghulu kami nabi Muhammad S.A.W yang menjadi penawar kepada hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya).
  4. Bacakan doa "Ya Allah dengan hak Maryam dan dengan mereka yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama ibu yang hamil berbintikan nama ibunya) sakit bersalin dengan rahmat Engkau wahai Tuhan yang Maha Pemberi Rahmat". Kemudian tiup pada air atau minyak, perlu minum 7hari sebelum tarikh jangkaan bersalin.
  5. Sapukan air tau minyak diperut ibu dari atas ke bawah dengan selawat 7 kali.
  6. Minyak selusuh perlu diminum sebnayak satu sudu apabila sakit hendak bersalin.


Cara 2

  1. Beristighfar 3 kali
  2. Menghadiahkan bacaan kepada Nabi Muhammad S.A.W,para sahabt dan para pengikutnya.
  3. AL- Fatihah 1 kali.
  4. Selawat 11 kali.
  5. Alam Nasyrah 7 kali.
  6. Al-Ikhlas 3 kali.
  7. Al-Falaq 3 kali.
  8. An Nas 3 kali.
  9. Al-Fatihah 1 kali. Kemudian doa apa yang dihajati.

Cara 3
  1. Al-Fatihah. Apabila sampai di ayat 5, lintaskan di dalam hati memohon memudahkan bersalin sebanyak 3 kali.
  2. Selawat Syifa 7 kali.
  3. Surah al Hasyr ayat 21, 3 kali.
  4. Surah Al-A'raa ayat 54, 3 kali.
  5. Hembus pada air, minyak atau kurma.

Sumber : Majalah Pa& Ma Mac 2009.



Senarai Keperluan Ibu & Bayi - Sebelum & Selepas Bersalin

Assalamualaikum,

Semakin hari semakin berdebar pulak rasanya.  Walaupun baru masuk 4 bulan, tapi fikiran ni macam² jugak lah terutamanya risau nak bersalin.  Camne lah bahagian aku nanti, semoga dipermudahkanlah hendaknya.  Lepas tu terfikir pulak pandai ke nak pegang baby, mandikan baby, pam susu dan lelain lah. Haish kenapalah nak semak kan fikiran.  Orang lain yang lagi muda mampu, takkan la awak ni dah tetua takleh belajar kan..Huhuhu~ insha allah sedang berusaha fizikal dan mental.


Untuk permulaan ni, sudah pastilah kena ada checklist keperluan apa yang perlu ada/beli.  Tambah aku yang zero knowledge ni.  Banyak dapatkan ilmu daripada sahabat² yang dah berpengalaman di samping google di internet lah kan.


Checklist ni kredit pada adik Noorhazira Hamdan sangat² membantu rasanya untuk membeli keperluan ibu dan bayi nanti.


KEPERLUAN IBU
Barang ketika mengandung 
Baju/Jubah/Dress mengandung
Seluar Mengandung
Blouse Mengandung
New Bra & panties

Barang Ibu ke hospital 
Kad Lawatan Hospital
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai) 
Stokin (2 pairs) 
Kain Batik (2 helai) 
Bra (3 helai)
Panties (5helai) 
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi) 
Tuala Mandi 
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek) 
Selipar (1pasang) 
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik 
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai) 
Sikat 
Breast Pad (4 pair) 
Nursing Bra (2 helai)

Berpantang (Untuk Ibu) 
Set Berpantang
Stokin tebal
Baju Sejuk 
Selipar rumah
Kain Batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
Minyak Angin/Urut
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut


KEPERLUAN BAYI
Barang baby ke hospital 
Beg baby
Baby Diapers (14 keping) 
Baju (3 helai)
Minyak (maybe Yu Yee Cap Limau)
Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
Tuala Mandi (1 helai)
Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung (3 helai)
Barut (4 helai)
Topi (1 helai)


Baby Gear 
Baju- Lengan Pendek (5 helai)
Baju- Lengan Panjang (5 helai)
Rompers (5 helai)
Seluar- Pendek (5 helai)
Seluar- Panjang(5 helai)
Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs)
Baby Bip (1 helai)
Sapu Tangan (5 helai/set)
Barut
Topi

Diapering
Napkin (1 pek)
Lampin Pakai Buang (3 pek)
Safety Pin
Changing Mat
Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi 
Cloth Diaper

Baby Care & Grooming 
Losyen Bayi
Wet Tissue
Sikat
Putik Kapas (Cotton Bud)
Cotton balls
Pengepit Kuku (Nail Clipper)
Nasal Aspirator (untuk selsema)
Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
Minyak Yu Yee Cap Limau 
Minyak Telon Bebiku
Diaper Cream
Beg Baby

Nursering
Selimut
Bedding set
Katil Bayi
Dimple Pillow
Kelambu done
Bakul Baju Kotor.
Almari Baby
Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)

Feeding 
Botol saiz S (2 botol)
Puting Botol Susu (2 pieces)
Berus Pembersih Botol
Nipple Cream
Nursing Pad Washable (2 pairs)
Nursing Pad Disposal (2 kotak)
Shield collector
Breast Pump
Cooler Bag
Breast Milk Storage Bottle
Breast milk storage
Nursing Pillow
Termos
Cecair Pencuci Botol
Dyring Rack


Travelling
Beg Bayi
Baby Sling
Stroller
Baby Carrier
Bakul baby
Nursing cover

Bathing 
Tuala
Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang
Sabun Mandi

Extra 
Penyangkut Baju Bulat Kecil
Penyangkut Baju Bulat
Penyangkut Kecil

Bekas Spray Air


Terima kasih pada blog owner yang sudi buat checklist dan share di blog.

Friday, November 01, 2013

Willy Satey Sg. Ramal

Minggu sudah lepas singgah melawat Cu Mi di Cheras, kitaorg terus lajak ke Satey Willy Sg. Ramal.  Dah lama asyik dengar orang kata sedap sedap..takleh jadi kena pi try rasa jugak..huhu~

Alhamdulillah sampai sekitar pukul 5 lebih. Kedai bukak pukul 5pm rasanya.  Orang x ramai sangat so senang sikit.

Satey ayam & daging sedap.  Satey perut masih rasa lembunya..huhu~ so xberapa kena dgn tekak.  Satey perut Muar hari tu lagi berganda sedapnya.  Kuah je spoil, putih bebenar.