Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Monday, December 30, 2013

Selamat Pengantin Baru Shanaz & Rai

Alhamdulillah sampai jugak rezeki untuk attend wedding shanaz di Melaka.  Alhamdulillah nasi minyaknya sedaaaap!!

Cantik shanaz di makeupkan oleh adik sendiri MUA Sharhim (bole search di IG - Sharhim-khan)

Selamat menempuh alam perkahwinan.  Selamat pengantin baru dan semoga berbahagia hingga akhir hayat.  Ameen~

Tuesday, December 03, 2013

Nasi Arab Sedap - Nasi Arab Damsyik, Senawang

Alhamdulillah semalam sempat singgah makan nasi arab.

 So far ini jelah nasi arab yang paling best dengan tekak melayu ku ini. Harga yang sangat berpatutan dan sedap!!

 Menu wajib mesti Nasi Arab + ayam & air Shai ais ( teh o ais campur daun pudina) 

Kalau sesapa yang x pernah rasa, boleh lah cuba makan nasi arab ni.






Published with Blogger-droid v2.0.10

Quick Getaway - Akar Beach Resort, PD

Alhamdulillah ad-hoc plan, lepas Zohor terus ke PD.  Dah la musim cuti skolah, syukur masih ada hotel untuk berteduh.
Best jugak lah hotel ni.  

Lokasi hotel ni adalah di Teluk Kemang.  Pantai belakang hotel ni agak tak ramai orang.  Jadinya sesuai kalau bawa family nak mandi laut.

Hotel ni ala2 hotel budget.  Jadinya dalam bilik cuma ada fasiliti biasa macam tv, aircond, astro channel, wifi, fridge, telefon & water heater.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, December 02, 2013

Kucing Kami - Oyen & Anak-anak

Assalamualaikum.

Alhamdulillah 23/11/2013 hari tu aku dgn H dah dpt cucu =)

Even berita dah basi sebab aku dah rajin sangat update di insta dan blog kucingkami.com tapi mana lah tau masih ada yang belum dpt info ke kan.  Huhu~

Ktorg belum bagi nama lagi walaupun H sibuk la nak letak nama.  Aku cakap tunggu nampak jantina dulu sbb aku xmo jadi mcm kes si mikki.  Owner lama namakan dia nicky.  Ok fine, nicky nama manja utk nick tp xleh lah, bg aku nicky tu utk girl aje.  Kali ni kita buh nama melayu pulak lah.  Hehehe~

Friday, November 08, 2013

Amalan untuk memudahkan bersalin


Setiap kali selepas solat, pegang perut dibahagian ulu hati bersama-sama suami dan baca

1. Surah al-Fatihah سورة الفاتحة
2. Surah al-Ikhlaas سورة الإخلاص sebanyak 3 kali
3. Selawat ke atas Nabi Muhammad saw sebanyak 3 kali
4. Surah al-Anbiyaa' سورة الأنبياء: ayat 87

Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri

Selesai membaca, tangan diturunkan ke pusat dan niat di dalam hati dipermudahkan kelahiran bayi di dalam kandungan dan semoga dia menjadi anak yang soleh atau solehah. Lebih bagus disebut sekali nama bayi di dalam kandungan. Habis niat tangan diturunkan hingga ke tundun faraj. InsyaAllah, bayi akan mudah dilahirkan.

kredit to : majalah Anis

Thursday, November 07, 2013

Cara Buat Air Selusuh

Jika menggunakan air, sebaik-baiknya gunalah air zam-zam. Selain itu boleh juga digunakan air mineral atau air masak. Minyak yang boleh diguna ialah minyak kelapa muda yang dibuat sendiri, minyak zaitun atau minyak masak biasa. Kismis dan kurma pula pastikan bilangannya ganjil sama ada 7, 3 atau paling kurang 1. 

Para ulama menghasilkan selusuh berpandukan pelbagai ayat Al-quran. Berikut ialah langkah membuat air selusuh.

Cara 1

  1. Al-Fatihah. 
  2. Surah al-Hasyr ayat 21.
  3. Selawat syifa (Ya Allah berikan rahmat ke atas penghulu kami nabi Muhammad S.A.W yang menjadi penawar kepada hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya).
  4. Bacakan doa "Ya Allah dengan hak Maryam dan dengan mereka yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama ibu yang hamil berbintikan nama ibunya) sakit bersalin dengan rahmat Engkau wahai Tuhan yang Maha Pemberi Rahmat". Kemudian tiup pada air atau minyak, perlu minum 7hari sebelum tarikh jangkaan bersalin.
  5. Sapukan air tau minyak diperut ibu dari atas ke bawah dengan selawat 7 kali.
  6. Minyak selusuh perlu diminum sebnayak satu sudu apabila sakit hendak bersalin.


Cara 2

  1. Beristighfar 3 kali
  2. Menghadiahkan bacaan kepada Nabi Muhammad S.A.W,para sahabt dan para pengikutnya.
  3. AL- Fatihah 1 kali.
  4. Selawat 11 kali.
  5. Alam Nasyrah 7 kali.
  6. Al-Ikhlas 3 kali.
  7. Al-Falaq 3 kali.
  8. An Nas 3 kali.
  9. Al-Fatihah 1 kali. Kemudian doa apa yang dihajati.

Cara 3
  1. Al-Fatihah. Apabila sampai di ayat 5, lintaskan di dalam hati memohon memudahkan bersalin sebanyak 3 kali.
  2. Selawat Syifa 7 kali.
  3. Surah al Hasyr ayat 21, 3 kali.
  4. Surah Al-A'raa ayat 54, 3 kali.
  5. Hembus pada air, minyak atau kurma.

Sumber : Majalah Pa& Ma Mac 2009.



Senarai Keperluan Ibu & Bayi - Sebelum & Selepas Bersalin

Assalamualaikum,

Semakin hari semakin berdebar pulak rasanya.  Walaupun baru masuk 4 bulan, tapi fikiran ni macam² jugak lah terutamanya risau nak bersalin.  Camne lah bahagian aku nanti, semoga dipermudahkanlah hendaknya.  Lepas tu terfikir pulak pandai ke nak pegang baby, mandikan baby, pam susu dan lelain lah. Haish kenapalah nak semak kan fikiran.  Orang lain yang lagi muda mampu, takkan la awak ni dah tetua takleh belajar kan..Huhuhu~ insha allah sedang berusaha fizikal dan mental.


Untuk permulaan ni, sudah pastilah kena ada checklist keperluan apa yang perlu ada/beli.  Tambah aku yang zero knowledge ni.  Banyak dapatkan ilmu daripada sahabat² yang dah berpengalaman di samping google di internet lah kan.


Checklist ni kredit pada adik Noorhazira Hamdan sangat² membantu rasanya untuk membeli keperluan ibu dan bayi nanti.


KEPERLUAN IBU
Barang ketika mengandung 
Baju/Jubah/Dress mengandung
Seluar Mengandung
Blouse Mengandung
New Bra & panties

Barang Ibu ke hospital 
Kad Lawatan Hospital
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai) 
Stokin (2 pairs) 
Kain Batik (2 helai) 
Bra (3 helai)
Panties (5helai) 
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi) 
Tuala Mandi 
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek) 
Selipar (1pasang) 
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik 
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai) 
Sikat 
Breast Pad (4 pair) 
Nursing Bra (2 helai)

Berpantang (Untuk Ibu) 
Set Berpantang
Stokin tebal
Baju Sejuk 
Selipar rumah
Kain Batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
Minyak Angin/Urut
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut


KEPERLUAN BAYI
Barang baby ke hospital 
Beg baby
Baby Diapers (14 keping) 
Baju (3 helai)
Minyak (maybe Yu Yee Cap Limau)
Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
Tuala Mandi (1 helai)
Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung (3 helai)
Barut (4 helai)
Topi (1 helai)


Baby Gear 
Baju- Lengan Pendek (5 helai)
Baju- Lengan Panjang (5 helai)
Rompers (5 helai)
Seluar- Pendek (5 helai)
Seluar- Panjang(5 helai)
Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs)
Baby Bip (1 helai)
Sapu Tangan (5 helai/set)
Barut
Topi

Diapering
Napkin (1 pek)
Lampin Pakai Buang (3 pek)
Safety Pin
Changing Mat
Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi 
Cloth Diaper

Baby Care & Grooming 
Losyen Bayi
Wet Tissue
Sikat
Putik Kapas (Cotton Bud)
Cotton balls
Pengepit Kuku (Nail Clipper)
Nasal Aspirator (untuk selsema)
Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
Minyak Yu Yee Cap Limau 
Minyak Telon Bebiku
Diaper Cream
Beg Baby

Nursering
Selimut
Bedding set
Katil Bayi
Dimple Pillow
Kelambu done
Bakul Baju Kotor.
Almari Baby
Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)

Feeding 
Botol saiz S (2 botol)
Puting Botol Susu (2 pieces)
Berus Pembersih Botol
Nipple Cream
Nursing Pad Washable (2 pairs)
Nursing Pad Disposal (2 kotak)
Shield collector
Breast Pump
Cooler Bag
Breast Milk Storage Bottle
Breast milk storage
Nursing Pillow
Termos
Cecair Pencuci Botol
Dyring Rack


Travelling
Beg Bayi
Baby Sling
Stroller
Baby Carrier
Bakul baby
Nursing cover

Bathing 
Tuala
Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang
Sabun Mandi

Extra 
Penyangkut Baju Bulat Kecil
Penyangkut Baju Bulat
Penyangkut Kecil

Bekas Spray Air


Terima kasih pada blog owner yang sudi buat checklist dan share di blog.

Friday, November 01, 2013

Willy Satey Sg. Ramal

Minggu sudah lepas singgah melawat Cu Mi di Cheras, kitaorg terus lajak ke Satey Willy Sg. Ramal.  Dah lama asyik dengar orang kata sedap sedap..takleh jadi kena pi try rasa jugak..huhu~

Alhamdulillah sampai sekitar pukul 5 lebih. Kedai bukak pukul 5pm rasanya.  Orang x ramai sangat so senang sikit.

Satey ayam & daging sedap.  Satey perut masih rasa lembunya..huhu~ so xberapa kena dgn tekak.  Satey perut Muar hari tu lagi berganda sedapnya.  Kuah je spoil, putih bebenar.

Wednesday, October 23, 2013

Nikmati Pengalaman

Alhamdulillah minggu ni dah nak masuk 16 minggu.  Keadaan dah banyak berubah sejak minggu ke-7 hari tu.  Memang terus tak dapat nak buat keje² harian di rumah.  Kesian H, double triple penat jadiknya =(

Apa pun syukur dapat merasai nikmat dan pengalaman yang selama ni ingat mungkin tak dapat rasa.  Sesungguhnya perancangan Allah itu maha hebat.

Aku alahan macam org lain jugak. 1st trimester muntah² di awal pagi pukul 3am-5am.  Kaki start krem, terus beli susu & mintak tolong Amy belikan minyak panas.


2nd trimester keadaan masih sama macam masa 1st tri hari tu dan ditambah dengan selera makan yang berkurang.  Tetiba jadi tak lalu makan.  Haish macam bukan juju je kan bila tgk itu tak selera tgk ini tak selera..huhuhu~

Alhamdulillah bila dah nak masuk minggu ke 16 ni, nampaknya kekuatan fizikal pun dah ada, macam segar sikit.  Mudah²an hilang dah lah alahan ni. Badan gemok makanya baby bump sudah agak nampak.

Alhamdulillah baby aktif - checkup minggu ke - 12

Tuesday, October 22, 2013

Makan Best di Muar


Assalamualaikum,


Actually ada banyak lagi banyak makan best kat Muar ni tapi memandangkan kami cuma short trip ke sini.  Tu pun sebab ada wedding, makanya ini je lah yang sempat kitorang cuba ;) Alhamdulillah merasa jugak


  1. Medan Ikan Bakar Sabak Awor (Makan Malam)

    Kitaorang ada terbaca review dengan blog mana ntah masa google search kata Kedai No. 8 Wak Jos tu sedap dan murah.

    Makanya ktorg pun try lah.  Harga sebenarnya rate standard je kut.  Masa mlm ktorg pergi tu tak banyak pilihan sangat ikan dia.  Tapi takpelah, cuba je lah.

    Menu :
    Nasi putih - 2
    Ketuka (anak ikan pari) - 1 ekor bakar biasa
    Kailan ikan masin - 2 org makan
    Sotong goreng tepung - 4,5 ekor saiz agak besar
    Kerang bakar 500g
    Air tembikai
    Air sirap laici
    Air kosong - 2

    Total : RM35

    Nasib dah jadi mak nandung, so selera kureng.  Semua dirasakan kurang enak dgn tekak.  Kalau sblm ni mau macam² lagi akan diorder.

    Sorry xde gambar sbb xberdaya nak snap pun *alasan sgt!


  2.  R & H Cafe Satey Maharani (Sarapan Pagi)

    Lokasi : Berhadapan dengan stesen bas Muar




    Nasi lemak bungkus - sedap jugak


    H ambik Mee Rebus 



    Mesti cuba signature dish - Satey
    Paling sedap satey perut & stey daging!



  3. Kopi 434


    Lokasi : Berhadapan dengan stesen bas Muar

    Kopi 434 ni sgt terkenal di Muar.  Jadi mesti rasa :)




Beli serbuk kopi 434 utk famili terchenta =)



Besarnya hidung mak nandung..huhuhu~

Monday, October 21, 2013

Hotel di Muar - Inn Home Hotel

- Budget hotel
- Harga yang berpatutan
- Selesa (baru bukak 3 bulan) so semua pun baru je
- Terletak di tgh2 Pekan Muar


Hotel ni agak tinggi dan boleh nampak dari jambatan
tapi utk 1st timer ke Muar mcm aku, jenuh berpusing jugak la mencari



Mamat yang berdiri tu nama dia Izan, dia sgt frenly.
Dia yang pick up masa aku buat phone booking.


Kalau tak silap, bilik aku ni Deluxe Standard
(Weekend rate RM114)


Dapat berus gigi..huhu~
suke even tak pakai pun :)



Ni aku punya recommendations =)
wifi tip top..awesome!


Sunday, October 20, 2013

Servis Pest Control - Adamz Pest Management

Ada masalah anai-anai? Nyamuk? Lipas? Dan lain-lain?

Tensen tak tahu nak buat apa?

Usah bimbang =)

Hubungi je Adamz Pest Management

Al-Fatihah Fadzli Mahpudz 1980-2013

Assalamualaikum,

Agak terkejut dengan news yang dicirculate dalam FB, tapi malangnya aku lambat tengok FB.  Kejadian sekitar pukul 9pagi 18/10/2013 (Jumaat) tu pukul 6 petang baru aku tahu. Haish!

Arwah sekelas dengan aku masa darjah 6 di Sekolah Rendah Sultan Ismail Kemaman.  Duduk sebelah meja lagi sbb Cikgu Shamsuddin cikgu kelas 6A waktu tu memang pair kan orang yang pandai dan tak berapa pandai.  Yang tak pandai tu aku lah.  

Lepas pada exam UPSR aku berpindah ke Kedah terus dah takde contact atau apa.  Even dah terjumpa semula di FB pun sekadar add friend gitu je.

Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.  Al Fatihah.


Berita Metro - Kempunan bawa anak bongsu balik kampung



بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِين
الرَّحمـنِ الرَّحِيم
مَـالِكِ يَوْمِ الدِّين
إِيَّاك نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِين
اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيم
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّين

Thursday, October 03, 2013

Rezeki 2013

Assalamualaikum..
Alhamdulillah tahun 2013 dah pun masuk ke bulan oktober..sekejap je dah 10 bulan..walaupun sekejap, tapi agak banyak benda yg berlaku dalam hidup ktorg..alhamdulillah syukur.
1. Alhamdulillah tahun ni dapat duduk umah sendiri.  So hadapi lah pahit getirnya sbb lokasi agak jauh.  Almost 120km travel pegi balik keje..fuyooo magic!! 3 bulan pertama aku stress sbb x bole cope dengan masa dan badan tersangatlah letih.
2. Finally ktorg bela kucing. Hehe x sangka sbb dah lama hairul nak bela tapi aku cakap nanti lah nanti lah.  Sehingga sampai disuatu pagi Allah bukak kan hati.  Syukur alhamdulillah.  Hidup lebih nyaman, gembira dan tenang bila ada kucing.  So far dah bela 4 ekor, mati sekor tinggallah 3 ekor je.  Kami saaaayang 'late' Neru, Mikki, Oyen & Omot
3. Alhamdulillah..insha allah bakal menambah ahli keluarga.  Semoga dipermudahkan semuanya.

Monday, September 23, 2013

R.E.Z.E.K.I


Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
yang liar.
----------------------
Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga
harta dunia.
--------------------------
Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang
menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar
kerosakan yang mahal.
-----------------------
Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak
pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.
-----------------
Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik
dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman
dan terjaga segala.
-------------------
Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang
panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti
sepenuhnya pada orang tua.
---------------------
Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki
yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak
dijangka.
------------
Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil

Sunday, September 22, 2013

Takde Persamaan Tak Mengapa

Assalamualaikum

Rasanya rata-rata kita sejak zmn skolah mesti berangan nk partner yg sehati sejiwa gitu.  Aku lah, org lain aku xsure tapi sama gak kut.

Klu bole nak minat warna sama, lagu yg sama, makanan kegemaran sama, minuman kegemaran sama..semuanya nak sama lah..ceh podacit!!

Sesungguhnya ajal maut jodoh pertemuan di tangan tuhan. Aku ditakdirkan bertemu jodoh dgn org pendiam. Syukur mmg itu yg aku idamkan. So aku bole lah cakap byk non stop kan..hahahaha~ tapi kami lsg x punya persamaan kecuali bab makan. Thats lucky me! So far blm la kena komplen sebab gemok! Syukur..

Tapi sebenarnnya x mengapa xde persamaan.  Itu yg saling melengkapi. Aku xtau masak asam pedas, dia tahu ;) Aku x pandai siang ikan besar, dia tahu...see see..kan untung tu..hehe~

Jadinya dlm hidup ni, kita xkan dapat semua apa yg kita nak..tapi bersyukurlah dgn apa yg kita ada skrg ni.  Mgkn kita x berjaya sgt dalam pelajaran tapi kita yg paling awal dpt keje.  Mgkn kita x berjaya dalam kehidupan berkeluarga tapi kita berjaya dapat duit banyak dan membahagiakan keluarga kita..kadangkala kita lemah, mudah lah terikut bisikan syaiton tu..klu rasa down, cb fikir bahawa ada org yg lagi susah atau lg sengsara drpd kita, mesti kita akan rasa bertuahnya kita.

Yg penting, usah lah kita melihat sesuatu dari sudut yg negatif. Macam H cakap, "cuba nikmati setiap yang dihadapi ni sebagai satu pengalaman"

Apalah yg aku merepek ni sbnrnya..xpelah..hrp korg yg baca faham apa yg aku maksudkan sbnrnya..Hehe

Mode ting tong sket sbb asyik x sihat dan hutang web org masih in progress..Ya Allah permudahkan lah semuanya..

Friday, September 20, 2013

Alhamdulillah Rezeki Jumaat

Assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah daripada pagi ada officemate bawa nasi lemak wifey dia masak.  Maka beramai-ramai lah kami geng IT makan. Alhamdulillah

Menjelang tengahari, dapat pulak kurma lembik. Bkn musim puasa ni ssh sket nk cari kurma. Rawang, to be exact Tasik Puteri tu mmg xnampak lah rasanya. Alhamdulillah.

Sebelum balik alih2 dapat pulak plastik hitam.  Ada jambu air dalam tu. Gembira hati bukan kepalang. Syukur Ya Allah.  Seolah apa terlintas di hati terus dapat. 

Alhamdulillah..syukur sesangat untuk rezeki yg tak disangka ni

Wednesday, August 07, 2013

Kotak Juju - Tudung Bawal Kangaroo

Assalamualaikum,

Alhamdulillah aku dah bukak blog lagi satu  --> http://www.kotakjuju.blogspot.com

Buat masa ni KOTAK JUJU hanya menjual tudung bawal kangaroo.  Insha Allah items mungkin akan bertambah dari semasa ke semasa.

Best tudung bawal ni, murah pulak tu.  Jom la jengah sana ;)