Instagram ^_^

Instagram : innueclanz

Saturday, August 15, 2009

Unplanned Trip For Two - Cameron Higlands

kitaorg pergi isnin minggu lepas, even H mmg dah ambik cuti, tp sampai ke Ahad malam pun kitaorg belum decide mana mau pegi

memula kitaorg igt nak gi melaka je, saje jalan2, makan2, amik gambar then blk lah, tp dgn kes H1n1 ni, kitaorg cuba la avoid tempat2 camtu (mudah2an dengan izinNya, sakit ini dapat dijauhkan) - harus rat kata statement aku poyo :p

pepagi isnin lepas subuh, aku pun packing2 la baju, dalam pukul 8 lebih camtu kitaorg pun bertolak (takde la pagi mana pun kan, hehe) kitaorg lalu jalan lama je

kuala kubu baru --> ringlet --> tanah rata --> brinchang

jalan mmg mcm ular la haih bengkang sana bengkok sini, tapi kitaorg menikmati setiap selekoh2 tu (laki aku kan ala2 pencinta alam gitu) its kinda fun anyway :D

enjoy yourself
(tgk la betapa happy nya aku, mcm budak2)

Sebelum sampai ke Tanah Rata, korang akan jumpa 1 kedai teh ni tepi jalan, bukak payung je, lupa plak aku nak amik gambar full..air dia murah RM1.50 per cup..sedap gile..

Selepas pening-pening lalatz, kita minum dulu secawan
segar je mata sambil menikmati alam yang hijauuuu

lps minum, kitaorg teruskan lagi perjalanan..tadaa..dah sampai ke Tanah Rata

Pekan Tanah Rata

memandangkan kitaorg datang ni 'unplanned', mmg series tak tau mana nak tido pun ni..pusing pusing sekitar Tanah Rata ni, hotel mmg lah berlambak, tapi kang duit tu cukup ke tak :D faham2 je la..kami bukan berduit sgt pun dan bukan juga org yang ber'kad', kang over expend jenuh tak blk selayang la pulok

PMR Tanah Rata

Kebetulan pulak nampak Pusat Maklumat Rakyat ni tepi jalan..korang jangan tak tau, di PMR ni korang boleh dapatkan info, so aku+H pun masuk, minta pendapat staff yg bertugas di kaunter tu dan kitaorg pun ada jugak guna internet utk ushar rate, servis di sini FREE OF CHARGE okeh..lps ushar web sana sini, kitaorg pun decide nak cari hotel kat area Brinchang jer..utk ke Brinchang kena naik lagi dlm 5km gitu

Rosa Pasadena - 3 Stars hotel
facilities ok - wifi, internet, astro (limited channel)


Kitaorg pilih Hotel Rosa Pasadena, lepas je check-in, kitaorg solat zohor - kuar makan - jalan2 sekitar situ - solat asar, then baru kitaorg start aktiviti pusing-pusing area Brinchang n Tanah Rata

ni jela beberapa tempat yang kitaorg sempat pergi, jom layan gambar :D

1. Healthy Strawberry Farm
Lokasi : Tanah Rata

sayang sekali musim menuai tu jatuh bulan 9, bulan puasa ada ke org nak gi bercuti? adehhh, klu tak boleh aku petik buah strawberry kan

kalau korang datang sini, jangan lupa cuba Strawberry Ice Cream dia..sedappp, cuma RM5 satu





Strawberry Ice Cream - RM5

2. Cactus Valley
Lokasi : Brinchang

tapi kitaorg tak masuk, aku mcm malas nak panjat bukit, so pusing luar2 je lah


3. Strawberry Moment
Lokasi : Brinchang

Kitaorg datang sini sbb kedai dia comel sgt..warna tema harus lah strawberry, memula igt ni kedai cina tp sbb ada nampak customer melayu memborong dari kedai ni, harus la kitaorg masuk n cuba

korang patut cuba..and again..sedaapp :D (well kitaorg mmg suke makan..sbb tu badan pun chicky chicky boom boom dua-dua orang)


4. Gerai Buah Durian
Lokasi : Brinchang

Lepas solat maghrib, kitaorg sambung lagi (klu ikut penat kaki aku ni, dah malas dah kut..hehe) tp H kata dia nak cuba local durian..lagipun tak jauh sgt, belakang hotel aku tu je..semua lokasi dkt Brinchang ni bole jalan kaki saje dari Hotel Rosa Pasadena tu, sbb hotel tu terletak di tengah2, semua mengelilingi dia, very convenient kan



5. Kedai berdekatan dengan Hotel De La Ferns
Lokasi : Tanah Rata

Di sini korang leh jalan2 cuci mata, strawberry kat sini segar, siap jual lagi sepasu RM25 je..tp aku tak beli pun takut tak berjaga n..tapi geram la tengok



6. Cameron Bharat Tea House
Lokasi : Tanah Rata

Sebelum korang balik tu, elok la singgah sebentar kat sini, boleh beli teh, souvenier dan mungkin juga secawan teh dan 2 ketul scone :D tapi teh kat sini tak sedap, aku tak suke tapi H suke je..uhuk~

yang bestnya..angin sepoi sepoi & dengan permandangan yang seluas2 luas bukit depa pi tanam teh..huhuhu~



kitaorg pergi sekejap je, hari ni dah nak balik..so dua hari kat sini kerjanya makan je la..gile penuh perut..apa pun alhamdulillah syukur


Bermula lah jalan bengkang bengkok


7. Lata Iskandar
Lokasi : Ringlet rasanya, aku pun tak pasti lah

Kitaorg singgah ambik gambar je, takde la bemandi manda pun..

dekat Lata Iskandar ni ada satu kedai antik, syiok je layan barang2 kat kedai tu



Overall, we had a blast :D even unplanned, we enjoy every single moment that we have :D
Post a Comment